MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON?

Asunto on vuokralaisen koti. Ota huomioon huoneiston kunto, vuokran määrä sekä vuokrasuhteen turvallisuus ja pysyvyys. Hyvän vuokratavan mukaista on, että vuokranantaja kertoo tiedossaan olevista huoneiston käyttöön vaikuttavista remonteista, jotta vuokralainen voi pohtia haluaako muuttaa huoneistoon, jossa on lähitulevaisuudessa tulossa remontteja. Vuokralaisen kannattaa myös itse tiedustella ja selvittää vuokranantajalta onko tällaisia remontteja tulossa tai onko huoneisto tarkoitus myydä. Huoneiston käyttöön vaikuttavia remontteja ovat muun muassa julkisivu-, parveke- ja putkiremontit.

Huoneiston ja taloyhtiön kunnolla on merkitystä vuokratasoa määriteltäessä. Pesutupa, kuivaushuone, kylmäsäilytystilat sekä parkkipaikat ja kiinteät laajakaistayhteydet voivat olla tärkeitä seikkoja päätöksenteossa.

Huoneistoon tutustuessa on hyvä katsoa läpi koko vuokrattava asunto. Esittelytilanteessa esittelijän on huolehdittava, että koko vuokrattava asunto on nähtävissä. Pääsääntöisesti vuokra-asunnossa olevat suuret kodinkoneet kuuluvat vuokrasopimukseen ja niiden tulee olla toimintakuntoisa. Pyydä tarvittavat kirjalliset ohjeet kodinkoneiden tai muiden teknisten laitteiden käyttöön.

Kysy kuuluuko huoneistoon säilytystiloja kuten kellari – tai vinttikomeroa? Selvitä, pesutuvan, saunan ja autopaikan varauskäytännöt.