Kuntien on autettava myös asunnottomia asettamaan itsensä karanteeniin hallituksen ohjeistuksen mukaisesti, ilman asuntoa tämä on mahdotonta, toteaa Vtaa ry:n toiminnanjohtaja Anne Vuori.

Kuntien on kannettava vastuunsa asunnottomista ihmisistä kriisin hetkellä. Yksistään Helsingissä ja muulla pääkaupunkiseudulla on tuhansia asunnottomia.

Kunnat voisivat tehdä yhteistyötä hotellien kanssa asunnottomien majoittamisesta esimerkiksi seuraavan kahden kuukauden ajaksi. Samalla kunnat voivat ohjata asunnottomia eri hoitopalvelujen ja tukimuotojen piiriin, korostaa Vtaa ry:n puheenjohtaja Markku Saarikangas.

Useat asunnottomuuden kanssa tekemisessä olevat yhdistykset ja järjestöt ovat huolissaan, koska monet koko väestölle suunnatuista toimenpiteistä – eristäytyminen, kotona pysyttely, korostunut hygienia, sosiaalisen etäisyyden ottaminen – eivät ole realistisia asunnottomuutta kokeville ihmisille.

Jos tähän epäkohtaan ei puututa kiireellisesti, he sekä muut yhteiskuntiemme haavoittuvat jäsenet jäävät yleisten pandemiatoimenpiteiden ulkopuolelle.

Lisätiedot:
Vuokralaisen tuki ja asunnottoman apu ry (Vtaa ry)

Anne Vuori
toiminnanjohtaja
anne.vuori@vtaa.fi

Markku Saarikangas
puheenjohtaja
markku.saarikangas@vtaa.fi